Resomeren (ook wel hydrolyse genoemd) is een moderne manier waarbij een lichaam in drie uur wordt ontbonden. Volgens de uitvinder, Sandy Sullivan (Schotland) is resomeren milieuvriendelijker dan cremeren. Na resomatie blijft van het lichaam alleen een klein beetje poeder over.
Wat is resomeren?
Resomeren is een chemisch proces waarbij het lichaam van een overledene wordt ontbonden in een stalen drukvat. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een stof met een hoge pH-waarde, meestal kaliumhydroxide, opgelost in heet water. Resomeren vormt daarmee een alternatief voor cremeren of begraven. Soms wordt resomeren ook bio-cremeren, alkalische hydrolyse of aquameren genoemd.
Hoe werkt resomeren?
Een uitvaart waarbij gekozen wordt voor resomeren is tot het moment waarop de overledene aan het zicht wordt onttrokken precies hetzelfde als bij een begrafenis of crematie. De overledene wordt vervolgens alleen in een ander type installatie geplaatst. Bij alkalische hydrolyse (resomeren) worden onder invloed van alkali (natronloog) en water de chemische verbindingen verbroken, waardoor een stoffelijk overschot tot 3% van zijn oorspronkelijke gewicht wordt gereduceerd. Je zou kunnen zeggen dat het vlees oplost in de vloeistof. Blijft over: een hoopje calciumfosfaat (minerale as) en vloeistof. Volgens de producent is dat een steriele, waterige oplossing. Het proces zou goedkoper en schoner zijn dan begraven of cremeren.
Het verschil zit hem dus in de laatste stap: in plaats van dat het lichaam wordt begraven of gecremeerd, wordt bij resomeren het lichaam ontbonden door middel van alkalische hydrolyse.
Resomeren in 7 stappen:
- Het lichaam wordt in een speciale wollen kist gelegd. De wollen kist past in een normale houten grafkist.
- De deur van de cabine wordt geopend. De wollen kist wordt in de ruimte gezet en het vat wordt afgesloten.
- Het lichaam wordt door sensoren gewogen en er wordt uitgerekend hoeveel base (alkali) en water er nodig is.
- Een hoeveelheid base (loog) en water worden ingebracht in het stalen vat. Meestal wordt als base kaliumhydroxide gebruikt.
- Het vat wordt onder druk gebracht en een pomp zorgt ervoor dat de vloeistoffen continu worden gemixt.
- Tijdens de resomatie ligt de temperatuur tussen de 100 en 180 graden Celsius (afhankelijk van de installatie), omdat de stoffen dan optimaal met elkaar reageren.
- De chemicaliën doen hun werk om het lichaam te ontbinden. De organische stoffen van het lichaam worden opgenomen in de vloeistof.
Wat blijft er over?
Als de cyclus voltooid, wordt de complete cabine geleegd. Dit is weer vergelijkbaar met een crematie. Alleen nu blijven er twee dingen over, namelijk:
- Een waterachtige steriele vloeistof.
- De botten van de overledene
De vloeistof bevat geen DNA en wordt gezuiverd in een waterzuiveringsinstallatie, daarna stroomt deze terug naar de watercyclus, bijvoorbeeld een lokale rivier. De overblijfselen van de overledene worden gedroogd. Er blijven dus alleen botten over. Die worden gemalen tot een witkleurig poeder. De nabestaanden kunnen deze overblijfselen desgewenst bewaren in een urn. Niet oplosbare delen, bijvoorbeeld vullingen of protheses van titanium of goud, blijven ook geïsoleerd.
Hoe lang duurt resomeren?
De hele cyclus van het resomeren neemt ongeveer 8 tot 12 uur in beslag. Het grootste deel van de tijd gaat op aan het oplossen van het lichaam. Een kleiner deel van de tijd wordt besteed aan het verwerken van de overblijfselen, zoals het malen van de botten tot wit poeder.