In Nederland kennen we twee soorten begraafplaatsen.
* algemene begraafplaatsen
* bijzondere begraafplaatsen
Algemene begraafplaatsen zijn de begraafplaatsen die beheerd worden door gemeenten. Bijzondere begraafplaatsen zijn begraafplaatsen die beheerd worden door bijvoorbeeld een kerkgenootschap (denk hierbij aan een rooms- katholieke begraafplaats) of begraafplaatsen in eigendom van particulieren.
Tijdens de uitvaartbespreking wordt ook besproken in wat voor soort graf de overledene begraven gaat worden. U kunt hierbij kiezen uit een algemeen graf, een huurgraf of een koopgraf.
Een algemeen graf is een grafruimte waarin meerdere overledenen worden begraven. Wie dat zijn, bepaalt uitsluitend de beheerder van de begraafplaats. De overledenen zijn dan ook vrijwel nooit familie van elkaar. Deze graven zijn na het verlopen van de graftermijn niet te verlengen. Ook het plaatsen van een gedenksteen op een algemeen graf is vrijwel altijd gebonden aan vaste maten.
Een huurgraf (ook wel eigen- of particulier graf genoemd) is een grafruimte waarop een uitsluitend recht geldt. Deze graven kunnen uitgegeven worden voor het begraven van één of meerdere overledenen. De rechthebbende op dit graf bepaalt dan ook wie daarin begraven wordt. Veelal worden deze graven ingehuurd door personen die bij elkaar begraven willen worden. Men spreekt dan ook wel over een “familiegraf”. De graven zijn na het verlopen van de graftermijn in de meeste gevallen steeds met tien jaar te verlengen. Het plaatsen van een gedenksteen op een particulier graf geeft u meer vrijheid wat betreft de maten van de gedenksteen, zij het dat de begraafplaatsen wel minimale en maximale afmetingen voorschrijven.