In Nederland zijn er verschillende soorten begraafplaatsen:
- Algemene begraafplaats;
- Bijzondere begraafplaats;
- Natuurbegraafplaats.
Algemene begraafplaatsen worden beheerd door gemeenten.
Bijzondere begraafplaatsen zijn eigendom van bijvoorbeeld een kerkgenootschap. (bijvoorbeeld rooms-katholieke of protestantse begraafplaatsen) van particulieren.
Tijdens de uitvaartbespreking wordt besproken in welk type graf de overledene begraven zal worden. U kunt kiezen uit een huurgraf of een koopgraf.
Een huurgraf, ook bekend als een algemeen graf, is een graf waarin twee of drie overledenen worden begraven. De keuze van wie in het graf wordt bijgezet, ligt volledig bij de beheerder van de begraafplaats. Hierdoor zijn de overledenen meestal geen familie van elkaar. Na het einde van de graftermijn is verlenging van een huurgraf niet mogelijk. Daarnaast zijn er vaak strikte richtlijnen voor de afmetingen van de gedenksteen die op een algemeen graf geplaatst mag worden.
Een koopgraf, ook wel bekend als een eigen graf of particulier graf, is een grafruimte met een exclusief gebruiksrecht. Dit type graf kan worden gebruikt voor het begraven van één of meerdere overledenen. De rechthebbende van het graf bepaalt wie hierin wordt begraven, waardoor deze graven vaak worden gekozen door mensen die samen willen rusten, zoals bij een familiegraf. Na het verstrijken van de graftermijn kan een koopgraf doorgaans met periodes van tien jaar worden verlengd. Bij een koopgraf heeft u meer vrijheid in de keuze van een gedenksteen, hoewel begraafplaatsen minimale en maximale afmetingen voorschrijven.
Een natuurbegraafplaats biedt een duurzame en milieuvriendelijke manier van begraven, waarbij het graf volledig opgaat in de natuurlijke omgeving. Deze vorm van begraven geeft het lichaam op een respectvolle manier terug aan de natuur en draagt bij aan het behoud van het ecosysteem.